Çırak Öğrencinin Ücretlendirilmesi ve Sigorta İşlemleri
Mesleki uygulama eğitimi kapsamında öğrencilere ödenen ücretler ve sigorta primleri 3308 sayılı Kanun'un 24 ve 25. maddeleri kapsamında ödenmektedir. 24. madde kapsamında uygulanan hüküm şu şekildedir:
On ve daha fazla personel çalıştıran ve Bakanlıkça işletmelerde mesleki eğitim kapsamına alınan, ancak, beceri eğitimi yaptırmayan işletmeler, beceri eğitimi yaptırması gereken her öğrenci için eğitim süresince her ay 18 yaşını bitirenlere ödenen asgari ücretin net tutarının 1/3'ü nispetinde, yirmi ve daha fazla personel çalıştırılması halinde 2/3'ü nispetinde Saymanlık hesabına para yatırmakla yükümlüdürler (TBMM, Mesleki Eğitim Kanunu, 1986).
• Madde 25'in (Değişik: 2/12/2016-6764/45 md.) hükümleri kapsamında da şu ifadeler bulunmaktadır: İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının;yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri alır.
• Yine 25. maddenin 4. fıkrasında (Değişik: 2/12/2016-6764/45 md.) bir başka hüküm yer almaktadır: Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında iş yerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur. Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır (TBMM, Mesleki Eğitim Kanunu, 1986).
• Ayrıca 3308 sayılı Kanun'da (Değişik: 2/12/2016-6764/45 md.) öğrencilerin sigorta primlerine yönelik şu hüküm mevcuttur: Aday çırak, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında okumakta iken staja, tamamlayıcı eğitime veya alan eğitimine tabi tutulan öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde ellisi üzerinden, Bakanlık ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanır (TBMM, Mesleki Eğitim Kanunu, 1986).
Bununla birlikte 5510 sayılı Kanun'un 5. maddesince yalnızca staj zorunluluğu olan yükseköğrenim öğrencileri "İş ve Meslek Hastalıkları" sigorta kolu bakımından sigortalı sayılırken 6111 sayılı (Torba) Kanun ve Sosyal Güvenlikle (5510 sayılı Kanun) İlgili Kanun (Değişik: 13/2/2011-6111/24 md) kapsamında şu hüküm getirilmiştir:
5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46. maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82. maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır.
Adres:
Kuştepe Mevki Okullar Bölgesi Eğitim Caddesi No 1 Cizre/ŞIRNAK
Telefon
0486 616 4030